Några barn från blåa och gröna har denna veckan arbetat med olika problemlösningsuppgifter.
På gröna skulle barnen försöka ta reda på ”Hur många katter finns det på Högstorp?”
Blåa skulle lista ut hur många pärlor det fanns i en burk.
Vi jobbade i mindre grupper om 4-5 barn, alla kunde tyvärr inte göra denna gång men vi kommer att arbeta med problemlösning fler gånger framöver.
Lite bilder från de gröna grupperna:
Tillsammans resonerade vi oss fram till att det fanns 140 katter (grupp 1) och 130 katter (grupp 2) på Högstorp. Resultaten är väldigt nära varandra ändå, man blir ju nyfiken på hur många det verkligen finns!
Tillvägagångssättet var följande:
Vi började med att fritt spåna om hur vi skulle kunna ta reda på hur många katter det finns på Högstorp. Barnen hade flera förslag, bl a gå runt och räkna alla katter, flyga luftballong över Högstorp och räkna, knacka på hos alla som bor här och fråga, etc. Men sedan kom vi fram till att vi måste försöka lösa det från klassrummet och då gick ju inte detta.
Pedagogen frågade om någon av dem hade katt, och hur många katter det bodde på deras respektive gata. Då hade vi en utgångspunkt! Men hur skulle vi ta reda på hur många gator det finns på Högstorp? Vi googlar! sa någon. Det gjorde vi, och fick reda på att det finns 767 gator i Växjö. Men när vi zoomade in på kartan såg vi att Högstorp är bara en liten del av Växjö. Vi kanske kan räkna på kartan? tyckte någon.
Då fick vi skriva ut en karta över Högstorp och räkna där. Medan kartan blev utskriven ritade varje barn de katterna som bor på deras gata. Sedan var det dags att räkna vägar. För att hålla reda på vägarna färglade de dem och gjorde bollar / pluttar för att kunna räkna. Det blev 64 respektive 72 vägar.
I båda grupperna hade barnen tillsammans 10 katter på sina 5 vägar, pedagogen hjälte då till att räkna ut (överslagsräkna) att det blev 130 respektive 140 katter på Högstorp. Bra jobbat !
”Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla
sitt intresse för matematik och förståelse för hur matematik kan användas i olika situationer. Eleverna ska därför utmanas och stimuleras att använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem på olika sätt med olika
uttrycksformer samt för att utforska och beskriva sin omvärld.”
Lgr11