Vi har arbetat dubbla mattepass den här veckan också, och vi fortsätter att arbeta med stapeldiagram.
I tisdags gjorde vi en tipsrunda utomhus. Det var skafferispöket som hade varit framme igen och smaskat godsaker i skafferiet. Barnens uppdrag var att fylla i en tabell och sedan göra ett stapeldiagram för att ta reda på vad han hade ätit mest av. Men istället för att använda oss av en klassisk tipsrunda med lappar hade vi lånat Pratplattor från AV-Media.
Pratplattan fungerar så att man spelar in en kort ljudslinga (max 30 sek) och för att lyssna trycker man ner hela pratplattan (den är som en enda stor knapp). Väldigt enkelt och användarvänligt!
De fick arbeta i mindre grupper med 3 barn i varje grupp.
När barnen hade gjort sin undersökning och fyllt i tabellen kom de tillbaka in, vi gick igenom resultatet gemensamt och de fick föra över sitt resultat till stapeldiagrammet.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Under torsdagens lektion var det återigen stapeldiagram på agendan! Men nu skulle barnen få göra sin egen undersökning, fylla i en tabell och föra över resultatet till ett stapeldiagram. De delades in i par och fick gemensamt bestämma ett område att undersöka, sedan gick de över till en annan djurgrupp (och de kom till oss) för att genomföra undersökningen.
Vi fick ta del av många undersökningar, några var;
- Favoritfärg
- Favoritmat
- Husdjur
- Favoritleksak
Barnen fick välja om de ville rita eller skriva (eller både och) på sin tabell och sitt diagram.
”Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för matematik och förståelse för hur matematik kan användas i olika situationer. Eleverna ska därför utmanas och stimuleras att använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem på olika sätt med olika uttrycksformer samt för att utforska och beskriva sin omvärld”
”Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika sätt att utforska företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, till exempel genom observationer, mätningar och samtal om iakttagelser. Hur elevnära företeelser och samband kan beskrivas, till exempel med ord och bilder eller enkla tabeller och diagram”
Lgr11