Veckans djurgrupper

Den här veckan har vi återigen jobbar i våra ”vanliga” djurgrupper. Ibland försvinner den tiden när vi gör annat, exempelvis den nationella kartläggningen i matematik och språk.

Bild

Vi skapade fantastiskt fina snögubbar! De blir verkligen originella och personliga, och ingen är den andra lik.

”Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig”

Lgr11

Problemlösning

Hur många olika sätt kan nallarna sitta på i soffan?

Det var barnens uppgift att lösa. Förutsättningarna var följande: Det finns tre nallar, de bor i ett litet hus tillsammans och där har de en soffa som de brukar sitta i (och kolla på tv såklart och ha fredagsmys, mm :-)) En dag börjar nallarna bråka om vem som ska sitta på vilken plats, men som tur är kommer en nalle på att de kan turas om. De vet bara inte riktigt hur…. därför måste barnen hjälpa till med detta!

Vi började självständigt med att de fick tre pennor i samma färger som nallarna samt ett papper, på pappret skulle de visa/rita/skriva/eller vad man ville hur nallarna kunde sitta i soffan och försöka komma på så många olika sätt som möjligt (max är 6 olika sätt).

När alla kände sig nöjda samlades vi i ringen och de fick berätta för varandra hur många sätt de hade hittat och hur de hade gjort för att dokumentera, det blev väldigt många olika lösningar!

Slutligen sammanställde vi tillsammans på tavlan.

”Undervisningen ska uppmuntra och utmana eleverna att pröva egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Därigenom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kreativitet, nyfikenhet och tilltro till sin egen förmåga”

Lgr11

Mattelek

Först använde vi oss av konkret material för att visa fler och färre antal. Vi jämförde antal, jobbade med färre i matteboken samt använde oss av vår cleverboard där vi har tillgång till kompletterande digitalt material.

”Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Naturliga tal och deras egenskaper och hur de kan användas för att ange antal och ordning. Del av helhet och del av antal”

Lgr11

Språklek

Vi läste en saga om ord samt räknade ord i meningar med hjälp av stenar. Vi gjorde också en sida i Trulle-boken.

”Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Samtala om innehåll och budskap i olika typer av texter”

Lgr11

Det här inlägget postades i Bild, Digitala verktyg, Djurgrupper, Matematik, Skapande, Språk och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *