Dags för en ny matteuppgift med problemlösning som utgångspunkt. Den här gången handlar det om det abstrakta begreppet tid… hur vi uppfattar tid och hur det kan kännD på olika sätt.
Det vi skulle resonera kring var vad man hinner göra på fem minuter, och för att först få en uppfattning om tidsramen provade vi att sitta helt tysta i fem minuter (stirrandes på ett timglas :-P)
De flesta tyckte då att fem minuter kändes länge, som en evighet, som minst tio minuter, osv. Någon tyckte att det gick fort.
Därefter provade vi att leka en lek i fem minuter, då kändes det genast annorlunda för flera stycken. Plötsligt kändes fem minuter snabbt, roligt, jättefort, osv. Några tyckte att det kändes likadant, och någon sa att det kändes lite lite snabbare.
Av det här drar vi slutsatsen att tid inte är något entydigt begrepp, det kan uppfattas väldigt olika. Så till huvuduppgiften, vad hinner man göra på fem minuter?
Varje barn fick ett papper med en rad aktiviteter i bildform. Bl.a
- se en film
- knyta skorna
- spela tv-spel
- sjunga inse vimse spindel
- ta bussen till stan
- baka en kaka
- borsta tänderna
- ha samling
- gå till skolan
En och en skulle de nu sätta sig och ringa in de aktiviteter de trodde man kunde göra på fem minuter.
När alla var klara samlades vi igen, vi gick igenom aktiviteterna och märkte direkt att alla hade gjort och tänkt olika!
Någon sa att man han spela fia på fem minuter om ingen ”knuffades” och alla fick bra på tärningen, en annan sa att det inte gick för den man spelade med kunde bli sur och gå iväg och tjura och då hann man inte.
Någon sa att man hann baka en kaka om det var en pepparkaka för de går så fort i ugnen, någon annan tyckte inte att det gick för de skulle baka en stor kaka.
Någon sa att man hann gå till skolan om man bodde nära, men inte om ens hus låg länge bort.
Någon sa att de hann se på en film för hemma hade de sett en så kort film som två minuter, en annan sa att det inte gick för de brukade se filmer som var ungefär en timme långa.
Variationerna på svar är såklart oändliga, och det vi vill komma åt med uppgiften är att många frågeställningar existerar i en kontext. Det finns så mycket som spelar in.
Den här typen av problem kallas Fermiproblem, utmärkande för dem är att vi inte kan ge ett rätt och riktigt svar. Det finns många svar även om vissa är mer rimliga än andra… och eftersom vi genom livet ställs inför situationer där vi inte har alla fakta är detta ett intressant område att jobba med redan i förskoleklass. Vi tror att det stärker det entreprenöriella förhållningssättet vilket kommit att få en allt viktigare roll i samhället.
Vilka roliga och spännande experiment och uppgifter ni gör med barnen! Fantastiskt kul att få följa er via bloggen och ta del av allt ni gör! Tack!