Vi har börjat med problemlösning i gröna gruppen, så småningom kommer även blåa gruppen att arbeta med det.
Den här gången började vi med att läraren sa ”Nu ska jag rita ett långt streck” och sedan ritas ett streck som snirklar sig runt på ett A4 (som ett snigelskal eller en kanelbulle tyckte barnen).
Vi pratade sedan om hur långt barnen trodde att strecket skulle vara om vi rätade ut det, ungefär 2-3 dm trodde barnen (vi måttade med händerna). Vi tog sedan ett snöre och mätte strecket, det blev närmare 1 meter långt och barnen blev väldigt förvånade över detta!
Nu delades de in i par (någon grupp var 3) för att försöka rita ett lika långt streck som det läraren hade ritat. De fick penna och papper och sedan välja trådar i olika färger för att mäta sitt streck.
När alla hade mätt sina streck hängde vi upp snörena och jämförde, vi reflekterade även kring varför snörena blivit olika långa.
Reflektioner från barnen efteråt:
”Vi försökte rita lika stor snurra som din”
”Vårat snöre blev längre för vi gjorde så många och smala snurror”
”Vi räknade hur många varv du hade, det var fem, och så ritade vi lika många”
”Jag försökte rita mitt finaste snigelskal”
”Mellanrummet mellan snurren ska vara lika stort som på din”
Barnen fick betygsätta uppgiftens svårighetsgrad samt hur roligt de tyckte att det var. Senare kommer vi att följa upp den här uppgiften genom att barnen får hitta på egna problemuppgifter till varandra. Detta är en del av forskningsprojektet på LNU och vi kommer fortsätta jobba med olika problemuppgifter under vårterminen.
”I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att bearbeta intryck, pröva olika identiteter, utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera. Undervisningen ska uppmuntra och utmana eleverna att pröva egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling”
Lgr11