I veckans djurgrupp mot experiment fick barnen vara med och undersöka hur många vattendroppar det går att droppa på ett mynt innan vattnet rinner av.
De fick börja med att ställa en hypotes, alltså vad de tror ska hända. Detta gjorde de enskilt på ett papper (vi arbetade efter EPA-modellen, enskilt, par, alla). Sedan parades de ihop två och två och fick berätta vad de trodde och varför. Slutligen samlades vi alla, vi gick laget runt och de fick berätta sina gissningar. Därefter började själva experimentet. Gissningarna var i spannet 1 droppe – 500 droppar, och de hade många olika tankar om varför.
Några av barnens tankar:
”Dropparna brukar klumpa ihop sig så det byggs uppåt då får det plats ganska många”
”Myntet är så litet så det får bara plats en”
”Ungefär så här stor är en droppe (visar) och då får det plats 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 bredvid varann (pekar på myntet)”
”Dropparna är små så det får plats många”
De flesta trodde under 10 droppar, så de blev ganska förvånade när det blev mellan 35-45 droppar! (olika i grupperna)
Vi pratade då om att vattenmolekylerna som finns i vattnet tycker väldigt mycket om varandra, så de håller ihop ganska så hårt. Ytspänning som det heter gör att vattendropparna inte rinner av från myntet utan stannar ovanpå, i en konkav ”bulle”. Till slut blir det dock för många droppar, ”vattenbubblan” blir för tung, den spricker och vattnet rinner av (på grund av gravitationen).
Vi provade även att droppa lite diskmedel i vattnet och försöka droppa på myntet, det gick inte alls! Diskmedlet tar nämligen bort ytspänningen och vattnet rinner därför av.
Slutligen fick barnen skriva vårat resulat på sina papper, och även dokumentera experimentet genom att rita.
”Genom undervisningen i förskoleklassen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem”
Lgr11