Experiment

Hur många vattendroppar får plats på myntet?

Den här veckans experimentpass i djurgrupperna ställde frågan ovan. Materialet vi använde oss av var en peng samt en liten spruta för att kunna droppa en vattendroppe i taget.

Lektionen började med att barnen fick gissa och dokumentera på ett papper hur många droppar de trodde skulle få plats på pengen. När alla hade gjort det samlades vi och gick igenom vad de trodde samt vilken dokumentationsform de hade använt sig av. Efter det så prövade vi att droppa, det blev olika resultat i alla grupperna men genomgående var att det fick plats många fler än vad barnen trodde!

Barnen var förvånade över att så många droppar kunde få plats (mellan 27-41 droppar). Vi pratade om hur det kunde bli så. Barnen tyckte att dropparna blev som en enda stor bubbla när de hamnade på myntet. Jag förklarade att det berodde på att vattenmolekylerna håller ihop så starkt. De är kompisar tyckte barnen. Det kallas för ytspänning och vi pratade även om skräddare som kan gå på vattnet tack vara ytspänningen. Men varför fortsätter inte ”bubblan” att växa då? Vattnet blir för tungt kom några barn på. Så är det ju, och då är det något som drar bubblan neråt. Nämligen gravitation som vi pratade om lite kort.

Som avslutning dokumenterade vi även hur många droppar som hade fått plats på myntet.

Det här inlägget postades i Djurgrupper, Experiment, Naturvetenskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *