Som ni vet så går jag (Matilda), Kicki & Marie en kurs på Linnéuniversitetet som handlar om matematikundervisning.
Här i förskoleklassen lägger vi grunden för många barns uppfattning om vad matematik är, vilket i sin tur påverkar hur de lär sig matematik.
Det som kännetecknar ett matematiskt problem är bland annat att metoden för att lösa uppgiften inte är känd för barnen i förväg, därför skiljer det sig såklart väldigt mellan olika barn eftersom de kommer till oss med olika erfarenheter.
Vi har nu alla tre genomfört en problemlösningsuppgift som kallas ”Tornet”. Den går ut på att barnen ska försöka lista ut hur många kuber som tornet är byggt av utifrån en bild. Bilden är i 3D & det är utmaningen för många, det är enkelt att räkna de kuber som syns men då går det inte att bygga tornet ”på riktigt” sen (kuberna som syns räcker inte).
Först fick barnen utifrån den ritade bilden en & en skriva ner hur många kuber de trodde tornet var byggt av. Många räknade de synliga (6 st) & svarade även det när vi samlades för att redovisa. Därefter parades de ihop två & två & fick lika många kuber som de gissat på. Ett par trodde att det behövdes 8 kuber (eftersom de där bakom skulle ”ramla ner” annars), de andra trodde 6 st.
Både de som hade 8 & 6 upptäckte att det krävdes fler kuber, så det fick de & så fortsatte problemlösningen. Till slut hade alla byggt ett likadant torn som på bilden, vi räknade & alla hade fått 10 st kuber i sina torn.
Då valde jag att utmana dem ytterligare, & få till den tredimensionella bilden, & sa att ”jag tror jag kan få in fler kuber utan att tornet ser annorlunda ut än på pappret.” Vi använde oss av den interaktiva tavlan & byggde upp ett likadant torn som de byggt med riktiga kuber, det blev 10 st. Sedan frågade jag hur man kunde få in fler kuber. När jag snurrade på modellen i dataprogrammet trillade polletten ner! ”Bakom tornet!” tyckte alla barnen.
Så vi började sätta dit mer kuber, hela tiden roterade vi modellen i programmet för att kontrollera om de syntes. 19 stycken lyckades vi få in till slut. Efter det kunde vi resonera kring att det fanns flera rätta svar på det här problemet, 10 st kuber var helt rätt – så många kunde tornet vara byggt av. Men även 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 & 19 skulle kunna vara rätt! & det är ett synsätt som vi vill arbeta med & förmedla till barnen, för då tror vi att det är lite lättare att våga & argumentera för sina egna lösningar!
Vi har börjat med att göra den här uppgiften med en mindre grupp barn, om det finns möjlighet & utrymme är tanken att alla ska få prova på det här så småningom – men främst går vi kursen för att VI ska lära oss mer om det här.